Масляна (або Масниця) – це давнє слов’янське свято, яке символізує прощання із зимою та зустріч весни. Це тиждень, коли можна їсти млинці, веселитися та проводжати холодну пору року.
Коли Масляна у 2025 році?


Це найкращий час для гарного настрою, смачної їжі та теплих зустрічей з рідними!

Розклад Масляного тижня – що робити кожного дня?

✔ Початок святкування, печуть перші млинці.
✔ За традицією, перший млинець – для предків, його залишають на вікні.

✔ Влаштовують гуляння, конкурси, катання на санях.
✔ Чоловіки сваталися до дівчат – якщо дівчина погоджувалась, весілля грали після Великодня.

✔ Тещі запрошують зятів на млинці – якщо зять приходив, це вважалось хорошим знаком.

✔ Найвеселіший день – спалювали опудало зими, катались на конях, співали пісні.

✔ Зяті запрошують тещу у гості – треба було її добре пригостити.

✔ Всі збиралися за столом, дарували подарунки родичам.

✔ Всі просять один в одного пробачення перед Великим постом.

Що НЕ МОЖНА робити на Масляну?




ТОП-3 рецепти млинців, які зроблять тебе королем столу


- 500 мл молока
- 2 яйця
- 1 склянка борошна
- 2 ст. ложки цукру
- Щіпка солі
- 2 ст. ложки олії 🛢

- Збити яйця з цукром і сіллю.
- Додати молоко і борошно, добре перемішати.
- Влити олію, знову перемішати.
- Смажити на добре розігрітій сковорідці.



- 500 мл кефіру
- 2 яйця
- 1,5 склянки борошна
- 2 ст. ложки цукру
- Щіпка солі
- 1 ч. ложка соди
- 2 ст. ложки олії

- Змішати яйця, кефір, цукор і сіль.
- Додати борошно і соду, добре перемішати.
- Влити олію.
- Смажити млинці, вони виходять дуже ніжними!


- 1,5 склянки мінеральної води
- 1 склянка молока
- 2 яйця
- 1,5 склянки борошна
- 2 ст. ложки олії
- Щіпка солі і цукру

- Змішати яйця, молоко, сіль і цукор.
- Додати борошно, потім мінеральну воду.
- Додати олію, перемішати.
- Смажити – вийдуть млинці з красивими дірочками!

Висновок: чому варто святкувати Масляну?





